به گزارش راهبرد معاصر، صولت مرتضوی, وزیرکار در بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری با اشاره به اینکه پژوهش هم ریشه در فرهنگ دینی ما دارد و هم تاریخ و تمدن ایران اسلامی گفت: پژوهش به معنای رفع نقص نسبی و تبدیل ندانستهها به دانستهها است. ما باید بتوانیم ایدهها را تبدیل به پدیده کنیم و اینها بستر ارتقا را فراهم کند.
وی با بیان اینکه پژوهش عاملی است که بستر فرهیختگی و تعالی یک جامعه را فراهم میکند افزود: بشر با دانش آموختن مرحله به مرحله سیر تکاملی پیشرفت خود را طی میکند.پس از پیروزی انقلاب پیشرفتهای بسیاری در حوزه پژوهش از نظر کیفی و کمی داشتیم. از نظر کمیت تعداد صندلیهای دانشگاهی و اساتید برجسته و پژوهشکدههای ما به شدت افزایش پیدا کرده است. از نظر کیفیت هم براساس رتبهبندیها و تعداد مقالات علمی در پایگاه علمی بین الملی، ایران از رتبه 54به رتبه 15رسیده است.
مرتضوی در تشریح جایگاه ایران درحوزه فناوری گفت: در بعد فناوری بر اساس شاخص نوآوری در سال 2022کشور ما در بین 132 کشور به رتبه 53رسیده و طبق این گزارش ایران جزو سه کشور در حال بهبود جایگاه در این زمینه است. همچنین برخی گزارشها میگویند در یک سال از رتبه 60به 53رسیدهایم.
وزیر کار گفت: پژوهشگران باید آستین همت را بالا زده و برنامه ریزی مناسب داشته باشند تا بتوانیم به مولفه های اقتدار ملی دست بیابیم که یکی از این موارد، اقتصاد دانش بنیان است.
وزیرکار بابیان اینکه یکی از مشکلات کشور ما این است که با توجه به داشتن معادن قوی، میزان درآمدمان متناسب با امکاناتمان نیست گفت: ما به عنوان دومین کشور دارای ذخایر نفت و گاز مجموعا درآمدمان در این حوزه در رتبه 20و 22 جهان است.
وی ادامه داد: عدم استفاده از تمام ظرفیت معادن از جهاتی خوب و از جهاتی بد است. خوب است چون بنا نداریم تمام معادن را صرف امروز کنیم و باید به فکر آیندگان باشیم اما اگر همین میزان را فرآوری کنیم و تبدیل به محصولات آیتک کنیم درآمدمان بیشتر میشود.
وزیر کار گفت: در حال حاضر به دلیل تحریمها مجبور میشویم کشتیها را پُر نفت کنیم و بعد ناوگان بفرستیم با دزدان دریایی مبارزه کنیم که مال ما را نزنند، اما اگر بتوانیم همان را به محصول تبدیل کنیم قطعاً با کمترین زحمت میتوانیم تامینکننده برای کشورهای همسایه باشیم.
مرتضوی با تأکید بر اینکه برای سوخت پتروشیمیهای داخلی رقم زیادی نمیگیریم و باید پالایشگاهها را توسعه و امکان صادرات را فراهم کنیم گفت: دیروز در جلسهی هیات دولت گفته شد هر متر مکعب گاز را 45تا 50سنت صادر میکنیم و به پتروشیمیها 5 تومان میدهیم. برای سوختِ مصرف داخلی اصلا رقمی گرفته نمیشود. اگر بتوانیم پالایشگاه را توسعه دهیم و امکان صادرات را افزایش و مصرف را مدیریت کنیم، پیشرفت کردهایم./ تسنیم